Toronto och Niagarafallen

I fredags eftermiddag var vi 17 personer som klämde in oss i 4 hyrbilar och åkte iväg på en weekend i Toronto och Niagara, och det blev en helt fantastisk helg!
Vi kom fram runt 7 i fredags kväll och gick direkt ut och åt och följde upp med öl på lite olika barer runt om stan. Kom tillbaka och sov några få timmar innan det var dags att stiga upp, äta hostelets fantastiska frukost och åka iväg igen mot Niagara. Trafiken i Toronto var hemsk, så det tog oss nästan två timmar bara att komma ut ur stan, men runt lunch var vi framme vid fallen. Vi spanade på fallen från alla möjliga håll, åt lunch, åkte båt fram till fallen och hängde i Niagara några timmar innan det bar av tillbaka mot Toronto igen. Var häftigt att se!
Det gick bättre att köra tillbaka, så när i närmade oss stan igen körde vi ner till vattnet och hoppade på en färja över till Toronto Islands, små öar framför Torontos skyline. Vi promenerade runt öarna och kollade på solnedgången, och på vägen tillbaka fick vi se Torontos skyline i mörkret. Väl tillbaka i stan gick vi och käkade burritos och sen drog vi in på en klubb där vi hade en fantastiskt rolig kväll med mycket dans och skratt. Och roliga shots som de tände eld på.
Efter ytterligare några timmars sömn gav vi oss ut på stan i Toronto för att försöka hinna se lite av den också. Vi spanade in CN Tower, stadens graffiti och Kensington Market som var full med restauranger, second hand-butiker och band som spelade. Hann också med lite shopping!
Framåt sex på kvällen hoppade vi in i bilen igen och körde tillbaka mot Ottawa. Blev mycket musik och skratt i bilen hem, hade nog lite med tröttheten att göra, för trötta var vi när vi klev in genom ytterdörren igår kväll runt halv 12! Men det var en helt fantastisk helg!
 
 

På resande fot

Den här veckan är egentligen inte så spännande då jag mest pluggar... Hade inlämning av en uppsats i kriminologi igår och har min första midterm imorgon bitti... Men har ändå hunnit med dodgeball + firande av vårt fantastiska resultat nere på stan efter matchen i tisdags (vi förlorade med hela 10-0!!). Och igår var jag ock käkade middag på en etiopisk restaurang med 8 fransmän, så fick definitivt öva min franska lite!
Idag hade vi 25 grader varmt igen, så satt ute och pluggade inför tentan tillsammans med en dansk kille som läser samma kurs som mig. Sen gick jag hem och BOKADE EN RESA TILL KUBA!!! Så himla nöjd!! Jag, Jane och Manon åker dit om 2 veckor och stannar där 1 vecka och reser runt, så himla kul!!!
Och imorgon är vi 18 personer som drar till Toronto och Niagarafallen över helgen!!!!

Partyvecka

Det jag ville säga med rubriken på förra inlägget var hur många roliga situationer som uppstått under första månaden här i Ottawa när man hälsar på nya personer för första gången. Jag sträcker ju ofta fram handen för att presentera mig, eller ger en kram till de jag redan känner. Men med min kompis Javi från Chile är det en puss på vänstra kinden som gäller, med de flesta av fransmännen här en puss på varje kind, medan några fransmän ska ha tre! Australienarna funkar kramar med, samma med min kompis Manon från Belgien... Så det gäller att hålla koll på var folk kommer ifrån och vem man hälsar på!
Det har varit en intensiv vecka! I onsdags gav jag mig ut i spöregnet och åkte till Janes australienska roomies till en bar på deras universitet - Carleton university, och vi hade sen efterfest hemma hos en kanadensisk kille. 
I torsdags var jag därför lite trött, men det hindrade inte mig och mina kära rumskompisar att gå på långpromenad bort till Gatineau, den franska delen, och gå på Canadian Museum of History då de har gratis inträde på torsdag kvällar. Det är ett enormt museum, så hann tyvärr inte se allt den här gången, men vi kommer nog ta oss tillbaka för att se resten för det var väldigt fint. Vi avslutade självklart kvällen på vårt numera stammishak Father&Sons där vi tog nån öl och åt fantastiskt goda sweet potatoe fries.
Jag var därför ännu lite tröttare i fredags, så när våra lektioner var slut vid 11 på morgonen gav jag och Jane oss ut på stan för att leta upp kläder att ha på kvällens fest. I fredags kväll var jag nämligen på den sjukaste festen någonsin - "life in color". Vi var i en stor arena där de hade flera DJs som spelade, twisten var att de sprutade ut färg över heeela dansgolvet heeela kvällen. Det dröjde inte länge innan vi var heeelt indränkta i färg. Svårt att beskriva då jag inte hade med mig min mobil, men sök på life in color på youtube så kan ni se. Hade i alla fall en otroligt rolig kväll!
En gång om året ordnas en stor match i football mellan University of Ottawa och Carleton University - the panda game, och den var vi såklart och såg igår. Vi laddade med en ordentlig brunch på Father&Sons, målade kinderna i uOttawas färger och hoppade på en amerikansk skolbuss (!!!) för att ta oss till arenan. Spelets faktiska speltid är 1 timme, men det dröjde 4 timmar innan slutsignalen gick, och vi var sååå nära att vinna, men det andra universitetets lag gjorde en touchdown på slutsekunden och gick om uOttawa med 1 poäng, varpå hela läktaren från Carleton hoppade in på plan och festade medan vi fick ta oss hemåt i spöregnet. Det blev pizza hemma hos några kompisar och sedan en förfest tillsammans med killarna från vårt dodgeball-lag, men efter tre dagars festande slutade det med att vi drog oss hemåt när resten drog vidare ut...
Idag är målet att försöka ta tag i skolan haha... Vecka som kommer måste jag nämligen försöka prestera något, jag har min första skriftliga inlämning och min första midterm... Shit! Haha...
 
 
 
 
 

Konsten att säga hej

 
 
 
 

Dodgeball

I fredags kväll blev det fest, men inte så mycket av den internationella festen på campus, utan mer nere på stan med alla härliga bytisar vi redan kände + några nya, men det var en riktigt rolig kväll!
När vi vaknade på lördagen öste regnet ner i Ottawa men vi vågade oss ut till campus för att köpa biljetter till en stor football-match som är nu på lördag mellan mitt universitet och ett annat här i Ottawa - "the Panda game". Vi passade också på att köpa biljetter till en NHL-match senare i oktober lite senare på dagen, så ni märker att jag blivit värsta sportnörden här borta... Kan väl säga att jag mest går för stämningen och för att alla dessa kanadensare är med i något lag i någon av alla sporter som de har här. Och jag har också gått med i ett lag!! Eller vi i mitt gäng + ett gäng killar som bor granne med några av oss har startat ett dodgeball-lag (spökboll) som kommer att spela matcher varje tisdag kväll i en turnering under resten av terminen, och ikväll hade vi vår första match! Vi blev totalt utklassade haha, men det var grymt roligt! Man spelar 10 matcher på 5 minuter vardera mot samma lag, och vi lyckades vinna 2 av de här 10 haha... Men jag var nöjd med min prestation, jag lyckades slå ut hela två personer haha.
Well well.. I lördags kväll hade vi tjejkväll hemma hos mina kompisar då killarna i det huset var bortresta, vilket var kul! Och sen på söndagen var vi några som gick på långpromenad bort till Chinatown där vi åt mat och sedan en promenad tillbaka igen längs med floden som går genom stan.
Igår var jag tillbaka i skolan, och började min nya kurs (!!) i kriminologi. Haha mitt schema ser definitvit inte ut som det gjorde när jag kom hit! Men nu får det vara nog med byten! Kurserna jag alltså kommer läsa resten av terminen är global development, political science, human rights philosophy och criminology. 
Har tyvärr inte lyckats ta några bilder att lägga upp den här gången, men ska försöka ta några som jag kan lägga upp till nästa inlägg!

Liten del av Sverige i Ottawa

Den här veckan har jag spenderat i skolan, i alla fall dagstid, även om jag kanske inte fått supermycket gjort.. Fortfarande mycket fix, som t.ex. att jag ändrade mina kurser en sista gång idag haha.
I onsdags kväll ordnade IKEA här i Ottawa en fest- och shoppingkväll när varuhuset stängt för allmänheten. Var en del tävlingar, en radiostation och hur mycket studenter som helst från universiteten runt omkring. Men för vår del blev det mest fika (kanelbullar!) och lite shopping, bl.a. en liten (plast!)blomma haha.
Vi i mitt hus har bestämt oss för att ordna internationella middagar varannan torsdag, och igår var det min tur! 
Självklart blev det köttbullar, potatis, gräddsås och lingonsylt! 
Innan middagen utnyttjade jag vår sportanläggning på campus för första gången, och det var såklart step jag gick på. Väldigt annorlunda än step hemma i Lund, men helt okej. Är nog inte så poppis här med tanke på att de har 2 step-lektioner per vecka jämfört med i Lund där det är typ 5 gånger per dag...
 
Ikväll är det en internationell fest på campus, så snart ska vi ha förfest hemma hos oss.
 
På bilden ser ni alla tjejer jag bor med + Jane som också fick komma och äta köttbullar :)
 
 
Marine, Manon, Carola, Lillian & Jane :)

Utflykt, skola och födelsedagsfirande

 
Nu känns det (efter 2 skoldagar...) som att jag börjar komma in i någon slags vardagsrutin här. Men i söndags var vi lediga från allt som hade med plugg och administrativt fix att göra! På morgonen mötte jag upp ett gäng kompisar på ett studenthak mitt emot mitt hus och åt en typisk nordamerikansk (är ju trots allt i Kanada och inte USA...) brunch. Sen drog jag och Jane och planerade lite inför vår reading-week i oktober, och det lutar nog åt att vi kommer dra på en veckas resa ut i "the Canadian Rockies"! Vår plan är att hyra en bil och köra runt bland de olika nationalparkerna i det här området och göra aktiviteter som rafting, glaciärklättring, vandringar och så :) Har ju tidigare varit inne på både San Fransisco och Kuba, men det kommer nog fler tillfällen till dem platserna någon annan gång...
På eftermiddagen i söndags drog vi iväg ett stort gäng på en lång promenad på 3-4 timmar till en park i Gatineau, Québec, vilket är den franska sidan av Ottawa. Det blev mest promenad dit och väldigt lite park med tanke på avståndet, men det var en fin dag och fina utsikter över Ottawa :) På kvällen var vi alla heelt slut!
 
I måndags började det seriösa skol-livet. Satt i biblioteket hela dagen och läste läste läste. Kändes iaf intressant, och jag är väldigt nöjd med mina kursval, åtminstone 3 av 4... Den fjärde kursen blir nog också bra tillslut, den i sociologi...
Samma sak idag, har varit på föreläsningar och suttit på bibblan och läst. Och virrat omkring i mataffären med typ 5000 andra studenter (rabatt på tisdagar) och försökt lista ut vad man kan laga för mat här borta!
 
 

Helg

I fredags hade jag en riktig fixar-dag, så nu har jag landat på 4 kurser, en i statsvetenskap, en i sociologi, en i global utveckling och en i mänskliga rättigheter. köpte även in alla böcker, så nu har man att göra, ska bara försöka hitta tid till det också!
På kvällen skulle jag tillbaka till mitt hostel för en fest, men världens oväder drog igång så jag och min roomie Carola från Spanien stannade hemma och drack öl istället.
Igår morse gav vi oss ut i regnet (äntligen!) och skulle leta upp en "garage sale" för att se om vi kunde hitta något till huset, men hittade inte dit så vi drog till IKEA istället och åt köttbullar! 
På kvällen gick vi och såg en ljusshow om Kanadas historia som visades på parlamentshuset, och sen var vi på födelsedagsfest hos en belgisk tjej och tillsist gick vi ut och dansade. Var en kul kväll som vi avslutade med den lokala specialiteten poutine - pommes med ost och gravy... Var faktiskt inte riktigt så äckligt som det ser ut att vara på bilden!
Poutine
 
 
 
 
 
 

Första skolveckan

I tisdags hade vi vår första introduktion på universitetet här, vilket bara var en massa praktisk info. Hittade iaf ett gäng sköna tjejer som vi spenderade resten av eftermiddagen med, och det vi gjorde var i princip att springa runt bland de olika fakulteterna och hitta gratis mat haha. Plus att vi bokade in oss på en helgutflykt till en nationalpark där vi ska paddla i början av oktober. Blir nog kul! På kvällen ordnades en stor fest för utbytesstudenter av ett företag som hjälp många att hitta boende här i Ottawa. Jag åkte aldrig på den "turen", men har lärt känna många som gjorde det, och hängde på, och vi hade en rolig kväll ute där man träffade många andra utbytesstudenter. Dagen efter tidigt på morgonen hade jag min första föreläsning. En i typ liberalism och socialism. Läraren verkade ganska rörig och många konstiga uppgifter, så jag har bestämt mig för att försöka byta ut den mot en annan i mänskliga rättigheter. Igår var jag på två andra föreläsningar. Den första älskade jag och kände att den blir intressant, den andra lite mindre, så får se om jag stannar kvar på den eller hoppar av den med. Jag ska egentligen läsa 5 kurser, men kan köra på bara 4, och med tanke på hur mycket jobb varje kurs verkar innebära, så är det nog så det blir! Nu börjar snart föreläsningen i kursen jag vill byta till, och efter det väntar en dag med en till föreläsning, massa praktiskt fix, möte med min kanadensiska "buddy" och fest på vårt hostel senare ikväll :)

Sightseeing

Igår bestod dagen av att försöka införskaffa saker till huset, så vi som flyttat ihop gick loss på butiken "dolarama" där allt kostar i princip 1-3 dollar - toppkvalitet på våra köksgrejer med andra ord!
Jag kommer bo med en tjej från Hong Kong, en från Spanien och en tjej från Frankrike och alla verkar jättegulliga.
Jag och den spanska tjejen, Carola, hängde hela eftermiddagen och kvällen igår, och shoppade, gick och spanade in parlamentshuset och sen på kvällen gick vi på en rugbymatch mellan vårt universitet och ett från Montréal. Var kul, men jag förstod ju absolut ingenting av spelet eller reglerna. På kvällen gick vi och handlade lite mat som vi lagade tillsammans innan vi däckade av trötthet.
Det är så sjukt varmt här, och även extremt fuktigt, så man vet inte riktigt vart man ska ta vägen! Jag tog ju inte direkt med mig några sommarkläder, och har ingen vidare lust att köpa några heller när man vet att det snart antagligen kommer bli betydligt kallare klimat i det här landet....
Nu ska jag iaf iväg till skolan, spännande!
 
 
 
 
 

Inflyttning

Vår andra dag i Montréal promenerade vi runt runt stan och gjorde en hel del sightseeing, och på kvällen var vi med på filmfestivalen som höll på just nu och kollade på film utomhus. Den sista och tredje dagen i Montréal åkte jag och Jane till kvarteret Little Italy där vi gick på en helt fantastisk stor matmarknad och provade färska frukter, åt lokal street food och köpte på oss Maple Syrup.
På kvällen tog vi oss tillbaka till Ottawa genom att åka med en familj i deras bil, en shareride, som tydligen är jättestort här. Billigt, snabbt och bra!
Vi flyttade in på vårt hostel igen där det var fullt party hela natten.
Morgonen efter tog jag mina väskor och hoppade in i en taxi och åkte upp några gator till campus, hämtade nycklarna till huset jag ska bo i i höst, och flyttade in! Huset visade sig vara heeelt tomt på grejer, inte mer än en säng, ett skrivbord och en garderob inne i rummet. Inget porslin eller köksutrustning, inget duschdraperi, täcken, kuddar... Nada! Så fick ta en liten runda ner på stan för att spana in utbudet där, och sedan hoppade jag och en annan svensk kille på bussen ut till IKEA för lite shopping. Inga köttbullar för mig den här gången, kände inte riktigt att jag hunnit börja sakna svensk mat än. Vi träffade även på ett gäng andra svenska bytisar väl där.
Jag kom hem med nytt täcke, kudde, lakan, en tallrik, en kopp, en skål och ett glas... Gäller att man diskar efter sig ;)
 
Marché de Jean-Talon, Montréal
 
Rummet
 
Rummet
 
Huset
 

RSS 2.0